Het is bij Sovicos verplicht om (potentieel) scheidsrechter te zijn, die verplichting is zowel persoonlijk als per team van toepassing. Doel hiervan is het creĆ«ren van een brede basis potentiĆ«le scheidsrechters waardoor de belasting per speler gering kan blijven. 

Wat betekent dit voor jou?

  • Iedereen in de vereniging die competitie speelt en 16 jaar of ouder is wordt geacht de online het 'spelregelbewijs' te halen. De toets bestaat uit 20 multiple choice vragen over handelingen en regels.
  • Ga naar Volleybalmasterz. Daar vindt je uitleg over spelcituaties, alle spelregels en oefeningen.
  • Daar kun je ook doorklikken naar Spelregelbewijs.
  • Als je je spelregelbewijs hebt gehaald, ben je gekwalificeerd scheidsrechter voor de jeugdwedstrijden en seniorenwedstrijden op 3e-4e-5e klasse niveau. Bijkomend voordeel hiervan is ook dat iedereen -zowel bestaande als nieuwe leden- beter op de hoogte zijn van de geldende spelregels!
  • Iedereen die 1e klasse of hoger speelt wordt geacht de VS2 code te verkrijgen. Uiteraard mogen ook leden die lager spelen de VS2 opleiding volgen. Dit betekent een instructie van ca. 2 uur door Rob Strang en het afleggen van een proef van bekwaamheid (PvB) in de vorm van het fluiten van een (thuis)wedstrijd. Hierna ben je gekwalificeerd scheidsrechter voor de jeugdwedstrijden en senioren 1e klasse niveau of lager.
  • Om hoger dan 1e klasse niveau (uit en thuis) te fluiten is een VS3 code nodig. Fluiten op dit niveau is op vrijwillige basis.
  • Als team krijg je volgend jaar verantwoordelijkheid om de gemiddeld 11 thuiswedstrijden van een ander Sovicos team te fluiten en te verdelen binnen het team. In principe is de invulling dus vrij per team. Echter, als een team niet voldoet aan zijn verplichting, dan zal dit team moeten worden uitgeschreven uit de competitie.

Het bestuur heeft besloten om de gemoeide kosten voor scheidsrechtersopleidingen vanuit de Sovicos kas te betalen. De TC zal de uitvoering van dit plan verder op zich nemen en faciliteren in lesmateriaal, training en begeleiding. Heb je vragen of  je wilt je alvast aanmelden als scheidsrechter, dan kun je contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een overzicht van de scheidsrechtersniveaus staat op www.nevobo.nl/official/opleiding-en-bijscholing/opleiding-tot-official/